Vanaf januari 2005 (jaja, de oprichting van Wibus Theaterproducties) tot en met eind 2007 was ik de theatertechnicus bij cabaretduo LUIDER & VAN DONSELAAR. Met deze twee prettig gestoorde dames ben ik voor het eerst op tournee geweest, als theatertechnicus. Bij hun tweede programma ‘Intens’ heb ik ook het lichtontwerp gemaakt en was ik (als stage) regieassistent. (Intens is op DVD verschenen, o.a. hier te bestellen. Onderaan de pagina staan wat videofragmenten.)


De allereerste avond dat ik de techniek voor ze deed, kende ik op het moment van aanvang de dames nog geen 6 uur. Ik kwam theater Diligentia binnen met een kladje van het lichtontwerp om een programma op te bouwen, waar ik niks van wist. Verder had ik een heel oud koffertje mee met de eerste generatie zendmicrofoons ooit... De hele middag met de dames aan het werk geweest om een nieuw, kloppend lichtplan te maken en de cue’s door te nemen. (Dat ging niet verder dan: ‘we zeggen dan even wat, gaan buikdansen. Oh, ik geef een teken dan start de muziek. En als ik STOP zeg, stopt de muziek. Daarna komt paard...’).

De zenders deden het natuurlijk niet. Gelukkig kon oud-collega Willem, van de techniek van Diligentia, een zenderset bij de Koninklijke Schouwburg lenen. Aanvang was om 20.15, zaal open om 20.00 en de technische doorloop was om 20.02 afgerond. Nog even snel een hamburger naar binnen werken en we hadden aanvang! Ik had geen idee wat me precies te wachten stond. Het belangrijkste wat ik mezelf geleerd had tijdens mijn techniek werkzaamheden op school voor mede-studenten bij solo’s was*, ‘blijf rustig en straal vertrouwen uit. Zij zijn al nerveus genoeg.’ De dames Luider en Van Donselaar waren de hele dag al hyper vanwege hun Diligentia debuut, dus ik dacht alleen maar, kalm blijven... Laat ze maar denken dat alles onder controle is. Tijdens de voorstelling stond ik doodsangsten uit, omdat ik echt niet wist wat na wat en wanneer kwam. Puur op adrenaline heb ik die avond overleefd, maar het ging vlekkeloos. De dames onder de indruk van mijn rust en kalmte. Later toch maar verteld dat ik peentjes heb gezweet. Op basis van die voorstelling ben ik ‘aangenomen’ en hebt ik een geweldige tijd gehad.


Drie jaar lief en leed gedeeld en verschrikkelijk gelachen. Daarna was het tijd om te stoppen met de theatertechniek en te beginnen met het vak wat ik had geleerd, theatermaken.


* ook dat waren voorstellingen waar je ‘s middags summier door het stuk ging en je ‘s avonds de techniek deed bij een voorstelling, waar de student op werd beoordeeld. Nou vond ik dat meestal niet zo spannend, alles komt toch altijd wel goed zo in besloten kring. Maar als het ineens een professionele voorstelling is, in een van de mooiste zalen van Nederland, gevuld met echt, betalend publiek... dan is het toch anders...


LUID EN DONZIG (reprise) 2005 & INTENS 2005-2006, 2006-2007

tekst Elly Luider, Elianne van Donselaar, Evert de Vries & Sietse Dolstra; regie: Evert de Vries;  producent: De Bogen Theaterproducties (Senf Theaterpartner) & Broocklyn Theaterproducties

Spel: Elly Luider en Elianne van Donselaar.

 
© 2012 - 2019 Wibus Theaterproducties / Pitt de Grooth
Scène uit INTENS, verkrijgbaar op DVD
Making of van de DVD van INTENS - beksteeds, verkrijgbaar op DVD.

Die jongen in het begin, die rondloopt en zegt wie waar staat... dat ben ik, in mijn rol als lichtontwerper / theatertechnicus ;-).

Welkom        CV        Voorstellingen        Contact