vorige                                                                                 volgendeOp 19 mei 2009 verscheen deze ‘webcolumn’ op de website van Hummelinck Stuurman. Bij het opruimen van de zolder en computer, kwam ik hem weer tegen. Tijd voor een re-post, nu met veel meer foto’s van achter de schermen bij DE GROTE LIEFDE.Laatst was het weer zo ver. Ik moest een inleiding geven bij De Grote Liefde, in Dokkum. Nou is een inleiding geven is altijd leuk, maar een inleiding geven in een sportschool is pas echt bijzonder. Tussen de skippyballen van de pilates zat een aandachtig publiek zich voor te bereiden op de voorstelling. (Op stoelen, niet op de ballen.) Het gaf wel kleur aan het geheel. Of het aan de ballen lag of niet, het werd een hele leuke voorstelling daar in Dokkum.

 Kitty Courbois als de Evita Peron van de Nederlandse Antillen, tussen de ‘skippyballen’ (Dokkum).


Gelukkig zonder de soms opduikende versprekingen. Het gebeurd niet vaak, maar als ze er zijn, is het meteen goed raak. Dan gaat de voorstelling ineens over een ‘achterlijk bed’ (echtelijk bed), en slaat een ontslagen suppoost Grace op d’r bek in plaats van Wolf. Of durft Grace ‘geen woord meer uit te brangen’ en
vraagt Ellen zicht af ‘waar dat handengewipper vandaan komt’. Of bij Grace thuis hangen er prachtige foto’s aan de muur, o.a. foto’s van Lo in badpak! Mocht je op het podium zelf niet door hebben gehad dat je je versproken hebt, dan hoor je het wel aan het kleine, ingehouden gilletje van Sabrina, onze technica op het zijtoneel. Dan wordt het nog extra moeilijk om de slappe lach te vermijden. De mooiste, in Capelle aan den IJssel. Lo: “Er moet iets nieuws gebeuren, dat voel ik eigenlijk al sinds de overgang! Ik bedoel overval.”Sabrina en Renée op het zijtoneel.


Hierop schoot Derek na een moment van vertwijfeling in de lach en kreeg ook Renée, kampioen lach inhouden, onherroepelijk de slappe lach. De zaal ging mee in de hilariteit, met een applaus tot gevolg. Daarna wisten Renée en Derek zich te herpakken en speelde de scène feilloos uit.  

 

Het hoogtepunt van onze tournee tot nu toe: ons midweekje Winterswijk. Lekker in de zon op een terras, Derek is op de fiets helemaal naar Duitsland geweest (en weer terug, gelukkig). En er schijnt daar in een weiland, in the middle of nowhere ergens tussen Winterswijk en Duitsland, een terrasje te zijn met gratis verse koffie, thee en cake. Self service en niemand te zien. Een aanrader (meer info bij Derek de Lint). ’s Ochtends vroeg was er spektakel met een gekantelde vrachtwagen recht voor de deur van het hotel en ’s avonds laat, na de voorstelling, spatte de vonken er van af bij het “Open ‘Grote Liefde’ Bowlingkampioenschap” in de kelder van het hotel. Daar viel op:

-    Als de kegels aan touwtjes uit het plafond hangen is het moeilijk een strike te gooien (wij verdenken de receptie van het hotel ervan daar voor gezorgd te hebben en ons, gillend van de lach, te hebben bekeken via een verborgen camerasysteem.)

-    Technicus Michiel heeft een speciale, maar heel spectaculaire motoriek bij het bowlen.

-    Kitty kan beter bowlen dan ik. (maar aan de andere kant, wie niet?)

-    De winnaar? Jaap, de chauffeur. Hij vergeet dat hij ons moet laten winnen en maakt ons volledig in.


       


L: Kitty en Jaap genieten tijdens het bowlen van zijn overwinning (Winterswijk).

R: Derek en ik proberen te verzinnen waarom we geen strike gooien (Winterswijk).

 

Meestal hebben we geen hotel en moeten we na de voorstelling weer een heel stuk naar huis rijden. Renée heeft hapjes mee in de bus en we kijken nog een aflevering van ‘’t Schaep met de 5 Pooten’ of ‘’t Vrije Schaep’ op DVD (“Hallo, gezellig!”).

 

Ja, De Grote Liefde komt naar je toe dit voorjaar. Helaas nog maar drie weken. Dan wordt De Grote Liefde afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe voorstelling, die omhoog kan en omlaag, breed en smal en diep en ondiep. Het is niet anders.

Kitty: “Vijf minuten voor aanvang, dames en heren. Vijf minuten voor aanvang!” (Beverwijk).  


L: In de bus tijdens de verjaardag van Renée. Werd een legendarisch voorstelling,

waarin ik nog met feesthoedje en al over het podium heb gelopen (onderweg naar Hilversum).


R: Technicus Michiel met lichtontwerper JanChris tijdens een van de try-outs. Niet geposeerd hoor! ;-)

Samen met Jaap wat onzinnige foto’s maken om iedereen te verrassen tijdens de laatste voorstelling (Amersfoort).   


L: Derek doet een powernap tussen het eten en de voorstelling in (Dokkum).

R: Jaap in de slaapstoel van Derek, van dezelfde fotoshoot als boven (Amersfoort).
                                                                                

 
© 2012 Wibus Theaterproducties / Pitt de Grooth

Skippyballen, badpakken en bowlingbanen

donderdag 16 juni 2011 (13:42)

Welkom        CV        Voorstellingen        Blog & Teksten        Video’s        Foto’s        Links        Contact