De Zwarte met het Witte Hart (hoorspel), opname 1996, uitzending 1997. Voor het verschijnen van de roman De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin, schreef hij al het script voor een driedelige hoorspelserie. In 1996 werd dit hoorspel opgenomen bij De Wereldomroep in opdracht van de TROS, in regie van Sylvia Liefrinck. Samen met mijn broer Luwe waren wij door Sylvia gecast om de twee broers, Kwasi en Kwame, te spelen als kind. We kende Silvia van de lagere school waar ze ons ‘drama’ lessen gaf en de groep acht musical schreef en regisseerde. Twee dagen hebben we vooral heel veel lol gehad en voor het eerst (en voor het laatst) echt samen geacteerd. De uitzendingen waren op 6, 13 en 20 april 1997 op radio 4. Op 29 april 1997 verscheen de roman, die een enorm succes is geworden. Helaas is het hoorspel nooit uitgebracht op cd, maar wel hier terug te luisteren.


In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, geschonken aan koning Willem I. De kinderen dienen als onderpand voor een illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed.

Ver van hun ouders verleren zij hun taal en hun gebruiken. Als bezienswaardigheden geïntroduceerd aan het Haagse hof raken zij bevriend niet Anna Paulowna's dochter, prinses Sophie. De vriendschap van de jongens lijdt onder hun noodlottige ontworteling. Terwijl Kwasi zich uit alIe macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag terug te kunnen keren naar zijn volk.

Jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, kijkt de bejaarde Prins Kwasi Boachi vanaf zijn Javaanse theeplantage terug op hun buitengewone levens. Pas dan ontdekt hij het complot waarmee de Nederlandse regering zijn Indische carrière heeft gedwarsboomd.

Aquasi Boacho werd geborden in 1827 als zoon van de Asantehene, vorst van het Ashanti rijk, het huidige Ghana. Aangezien de erfopvolging via de vrouwelijke lijn plaatsvond was zijn neef Kwame Poku aangewezen de Asantehene op te volgen, waarna hij dezelfde naam zou voeren. De geschiedenis van de twee Ashanti prinsen die in Nederland vanaf 1837 zijn opgegroeid en aan het Nederlandse hofleven hebben deelgenomen, berust op historische feiten. In 1848 keert Kwame Poku terug naar de Goudkust in dienst van het Nederlandse leger en pleegt het jaar daarop zelfmoord. Aquasi Boacho verzoekt daarna koning Willem II dringend om een post als mijnbouw ingenieur in Indië waar hij in 1850 arriveert en daar zal blijven tot zijn dood in 1904. Aquasi Boachi liet drie kinderen na. Ook een van zijn zoons is naar een kostschool in Delft gestuurd. De huidige Asantehene leeft in Engeland. Deze bezocht enkele jaren geleden de grote Ghanese gemeenschap in Nederland.


tekst: Arthur Japin; regie: Silvia Liefrinck; producent: TROS radio

Spel DEEL 1: Willemijn van de Ree, Paul van der Lek, Rick Nicolet, Coen Pronk, Pitt de Grooth, Luwe de Grooth, Richard Boamah-Asare, Peter Aryans, Marcel Maas, Robert Prager, Armand Pol en Ferry van Nimwegen.

Spel DEEL 2: Willemijn van de Ree, Paul van der Lek, Rick Nicolet, Coen Pronk, Luc van de Lagemaat, Gustav Borreman, Marcel Maas, Robert Prager, Coen Pronk, Ad Knippels, Ad Hoeymans, Coby Stunnenberg, Ids van der Krieke, Christine van Stralen, Tanja Vranic, Jim Berghout, Rob Gerritsen en Ine Kuhr.

Spel DEEL 3: Willemijn van de Ree, Paul van der Lek, Rick Nicolet, Coen Pronk, Luc van de Lagemaat, Gustav Borreman, Coen Pronk, Ad Knippels,

Techniek: Rob Gerritsen & Ferry van Nimwegen.
© 2012 - 2019 Wibus Theaterproducties / Pitt de Grooth

Welkom        CV        Voorstellingen        Contact